úterý 4. srpna 2015

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)


  
O třezalce jako slovu už bylo napsáno až až (možno i ažaž), teď tedy o třezalce - rostlince.





Klasifikace
Třezalka tečkovaná, Hypericum perforatum, patří do čeledi třezalkovitých, Hypericaceae. Čeleď zahrnuje 9 rodů a něco kolem 500 druhů (u nás je původních pouze devět druhů třezalek).

Popis
Vytrvalá rostlinka, běžně dorůstá asi 40-50cm. Má oblou dřevnatějící lodyhu s dvěma (dvěmi je, čistě na okraj, patvar) lištami. Listy má vejčité nebo vejčitě kopinaté, přisedlé nebo s kratičkým řapíkem. Na listech i květech můžeme vidět malé tečky - siličné a pryskyřičné nádržky. Květy jsou zlatožluté (RAL 1037?) a pětičetné. Plodem je tobolka.
Kvete od května do září podle oblasti, ale povětšinou hlavně v červnu a červenci.

Výskyt
Roste na slunných, sušších místech, např. na skalách, při okraji lesa, na sušších loukách, pastvinách, pasekách.





Využití
Ačkoli poměrně vysoký obsah léčivých látek má celá rostlinka, jako droga se používá jen kvetoucí nať. Květ obsahuje třísloviny, pryskyřice, silice a spoustu dalších věcí, ostatně jako květ z jakékoli jiné rostliny, zajímavou složkou je hypericin. Z chemického hlediska mi o něm stačí vědět jen to, že je polycyklickým derivátem antrachinonu a tudíž pravděpodobně barvivo (loni jsem s jedním vtipným malířem zkoušela výrobu vlastních barev a pamatuju si, že právě díky antrachinonu má karmín, resp. samičky nopálovce karmínového, karmínovou barvu a že je to barvivo dobře rozpustné v anilinu... jo, tehdy vykvetla moje láska k anilinkám =) ). Využití nachází hlavně v léčitelství, kde pomáhá při všelijakých zánětech a vředech, čistí krev, uklidňuje neklidný žaludek =), tlumí strach a nervozitu. Zkoumá se i využití hypericinu v léčbě rakoviny. Druhou stranou mince je fakt, že hypericin způsobuje fotosenzibilitu. Osobně to řeším tak, že pití třezalkových čajů nijak nepřeháním a nelezu na sluníčko, když jsem namazaná třezalkovou mastí. Užívání třezalky se nedoporučuje ani těhotným a kojícím ženám (bohužel nevím, kvůli čemu) a taky se tluče s HA... =)


olejové nádržky



Můj oblíbený anti-nervní čaj
Smíchám sušenou třezalku s dobromyslí, mateřídouškou a levandulí v poměru 2:2:2:1, lžičku směsi přeliju horkou vodou a nechám asi 10 min louhovat. Čaj piju od rána osudného dne (koncert, zkoušky, ale i rodinné návštěvy, pravidelné měsíční záplavy atp.), většinou 3x denně.


A někdy v brzku hodím recept i na ten největší třezalkový zázrak, jaký jsem kdy potkala.




Krásný srpen!

3 komentáře:

  1. Třezalku jsem si letos natrhala přímo na Svatojánký den :-)) /neb v noci ráda spím/ a usušila a z části vyrobila olej ...a co bude ten tvůj zázrak - se těším :-)) Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Třezalku jsem si letos natrhala přímo na Svatojánký den :-)) /neb v noci ráda spím/ a usušila a z části vyrobila olej ...a co bude ten tvůj zázrak - se těším :-)) Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, ten třezalkový olej se ti na výrobu té úžasnosti bude hodit =)
      V horizontu měsíce plánuju dělat další várku, tak všechno pečlivě zvážím, změřím a nafotím (nemám ráda postupy typu: vezmi trochu toho, přidej kousek onoho... člověk pak vůbec neví, co mu má vlastně vyjít).
      Zatím krásné babí léto =)

      Vymazat